Πρόγραμμα ΑΟΣ-Οκτώβριος 2020

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Κυριακή 4/10

Χαράδρα Φλαμπουρίτσας (Όρος Κυλλήνη ή Ζήρεια)

Πεζοπορική διαδρομή στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας σε πυκνό ελατόδασος παράλληλα με το ρέμα, καταλήγοντας στις πηγές του Σύθα.

Ενδείκνυται για αρχάριους.

Ω.Π.: 5 – Β.Δ.: 1 – Υ.Δ.: 350μ.

Αρχηγοί: Χόντος Γιώργος, Πιτσάκη Άρια

Περισσότερες πληροφορίες: Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, με εξαιρετικά πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Χωρίζει το όρος Κυλλήνη, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, σε δύο διακριτούς όγκους, τη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρεια και τη Μικρή Ζήρεια. Εκεί πηγάζει ο ποταμός Σύθας που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου. Στη δυτική πλευρά της Κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας εντοπίζεται το μεγαλοπρεπές σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής.

—————-

Κυριακή 4/10

VIA FERRATA (Φαράγγι Γκούρας, Πάρνηθα)

Η διαδρομή ξεκινά λίγο πιο πάνω από τη μονή Κλειστών της Φυλής και κινείται παράλληλα με το φαράγγι σε ασφαλισμένη, αλλά συναρπαστική και περιπετειώδη διαδρομή, με εντυπωσιακή θέα στα τοιχώματα του φαραγγιού.

Απαιτείται ευχέρεια κίνησης σε πεδίο εκτός μονοπατιού. Απαραίτητος εξοπλισμός για Via Ferrata (μποντριέ, κράνος, τρεις ιμάντες, δύο καραμπίνερ ασφαλείας).

Ω.Π.: 4 – Β.Δ.: 3 – Υ.Δ.: 350μ.

Αρχηγοί: Καϊκουσίδης Γιάννης, Φάλλαρης Κώστας

Περισσότερες πληροφορίες: Η via ferrata είναι ένα «αναρριχητικό μονοπάτι», εξοπλισμένο με συρματόσχοινα, σιδερένιες σκάλες και σκαλοπάτια,  στα πιο εκτεθειμένα σημεία του, με τη χρήση βέβαια ειδικού εξοπλισμού που διευκολύνει και ασφαλίζει την πρόσβαση.

—————-

Σάββατο 10 – Κυριακή 11/10

Παναιτωλικό

Σάββατο: Αναχώρηση από την Αθήνα ώρα 07:00.

Άφιξη στο χωριό Περιστέρι (710μ.) στους πρόποδες του Παναιτωλικού όρους, και ανάβαση για διανυκτέρευση στο καταφύγιο του ΕΟΣ Αγρινίου (1.140μ.), σε ένα από τα πιο όμορφα και άνετα καταφύγια της Ελλάδας με εύκολη πρόσβαση (ώρες πορείας 1,5).

Θα προηγηθεί μικρή πεζοπορική διαδρομή και γνωριμία με την περιοχή της Λίμνης Τριχωνίδας. Το καταφύγιο είναι αυτοδιαχειριζόμενο, το γεύμα του Σαββάτου θα οργανωθεί είτε ατομικά όποιος το επιθυμεί ή ομαδικά με οργάνωση που θα κάνουν οι αρχηγοί, πληροφορίες στην γραμματεία.

 

Κυριακή: Διάσχιση από το Καταφύγιο – κορυφή Κατελάνος – Λαμπίρι.

Αφήνοντας το καταφύγιο θα κινηθούμε πάνω στην κορυφογραμμή του βουνού με κατεύθυνση την κορυφή Κατελάνος (1.922μ.- ώρες 4).

Στην βάση της κορυφής, η ομάδα που επιθυμεί αφήνοντας το περιττό βάρος θα ανέβει στην κορυφή, οι υπόλοιποι στο σημείο αυτό που είναι και η διασταύρωση των μονοπατιών,  θα απολαύσουν το διάλειμμα τους με υπέροχη θέα.

Ακολούθως, και πάλι όλη μαζί η ομάδα θα πάρουμε το μονοπάτι για την κατάβαση  μας, προς το χωριό Λαμπίρι (860μ.- ώρες 3,5), μια διαδρομή μέσα σε υπέροχο δάσος, και τρεχούμενα νερά.

Στο χωριό Λαμπίρι θα μας παραλάβει το πούλμαν για την επιστροφή μας.

Μια υπέροχη διάσχιση που μπορεί να γίνει από όλους, όσους έχουν αντίστοιχη εμπειρία.

 

Ω.Π. 1,5 + 7,5 – Υ.Δ. 850μ – Β.Δ.:2

Αρχηγοί: Χαραλαμπόπουλος Φώτης, Τσεκούρας Θανάσης

————————-

Κυριακή 18/10

Τυριάς (Παρνασσός) 1924μ.

Σταυρός Αράχωβας – Σπήλαιο Τυριά – Βλαχόλακκα – Πετρίτης

Διάσχιση στον Παρνασσό με αφετηρία τον Σταυρό (1200μ) πάνω από την Αράχωβα. Πέρασμα από το Σπήλαιο Τυριά και τη Βλαχόλακκα και ανάβαση στην κορυφή Πετρίτης (1924μ). Κατάβαση από διαφορετική διαδρομή και επιστροφή στην Αράχωβα.

Ω.Π.: 6 – Β.Δ.: 1 – Υ.Δ.: 700μ.

Αρχηγοί: Βασιλόπουλος Γρηγόρης, Σιαμπάνος Παντελής

Περισσότερες πληροφορίες: Το σπήλαιο «Τυριάς» βρίσκεται στην βραχώδη ζώνη του Νοτίου Παρνασσού, ακριβώς πάνω από την Αράχωβα, ένα φυσικό ψυγείο στο οποίο συντηρούσαν τα τυριά οι κτηνοτρόφοι στο παρελθόν.

———————-

Σάββατο 24 – Κυριακή 25/10

Κίσσαβος (ΟΣΣΑ) 1978μ.

Κυνήγι άγριων μανιταριών

Σάββατο: Μετάβαση με το πούλμαν στο καταφύγιο και πεζοπορική κατάβαση σε χαμηλότερο υψόμετρο για κυνήγι άγριων μανιταριών.

Κυριακή: Ανάβαση στην κορυφή Προφήτης Ηλίας.

Ω.Π.: 5 – Β.Δ.: 1 – Υ.Δ.: 500μ.

Αρχηγοί: Γκότσης Δημήτρης, Άρια Πιτσάκη

Περισσότερες πληροφορίες: Δεν είναι αλήθεια πως ο Κίσσαβος «μαλώνει με τον Όλυμπο». Το αντίθετο οι δυο πανέμορφοι ορεινοί όγκοι αλληλοσυμπληρώνουν ένα μοναδικό τοπίο αγκαλιάζοντας τον θεσσαλικό κάμπο στη ΒΑ του πλευρά. Στον Κίσσαβο, καταγάργαρες πηγές με άφθονο κρύο νερό τρέχουν ασταμάτητα κι από χιλιάδες χρόνια, λούζοντας και ξεδιψώντας, όχι μόνο Θεούς, Νύμφες και Δρυάδες, αλλά και λοτόμους και ορειβάτες. Πλούσια σε πανίδα η περιοχή του Κισσάβου όπου και ενδημεί και η ονομαστή πέρδικα. Ψηλότερη κορυφή ο Προφήτης Ηλίας, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Κώστα Παλαμιώτη, υψόμετρο 1.978 μ.